Letar du efter en riktigt ansvarsfull distributions- och logistikpartner? Vi har sammanställt en checklista för e-handlare som hjälper dig att välja en hållbar samarbetspartner.

Klimatförändringarna kräver snabba åtgärder, och e-handels- och logistikbranschen har ett tydligt ansvar att bidra. Samtidigt kan det vara utmanande att förstå och bedöma trovärdigheten i företagens hållbarhetskommunikation.
Med den här listan kan du kontrollera om den potentiella logistikpartnern agerar med öppenhet och insyn.
En varaktig logistikpartner …
… offentliggör sina utsläppsdata och följer upp dem regelbundet. Det viktiga är att företaget redovisar värdekedjans, exempelvis underleverantörernas, utsläpp. Posti offentliggör sina utsläpp av växthusgaser varje år, och utsläppen gås igenom med kunderna varje månad. Fyra femtedelar av de totala utsläppen uppstår i värdekedjan, i synnerhet i transporter och distribution som utförs av underleverantörer.
… verifierar beräkningen av utsläpp med hjälp av en extern, oberoende part. En utomstående expert kontrollerar att de uppgifter som företaget redovisar och källorna till dem faktiskt finns och stämmer. Postis beräkning av utsläpp verifieras vartannat år.
… förbinder sig till initiativet Science Based Target. Initiativet godkänner företag som förbinder sig att minska sina utsläpp så att klimatet inte värms upp mer än 1,5 grader. Målen baseras på klimatvetenskap och framstegen redovisas regelbundet. Postis kortsiktiga mål fram till 2030 har redan bekräftats av initiativet.
… har satt upp mål för minskning av utsläpp och tillhörande åtgärder för hela värdekedjan. Inom logistikbranschen finns det många kedjor av underleverantörer. Företaget ska inkludera hela värdekedjan i utsläppsminskningsmålen. Du kanske har hört talas om utsläppsklasserna, det vill säga scope 1–2, som visar på företagets direkta utsläpp och inköp av energi, och scope 3, som handlar om värdekedjan och tjänster som köpts in. Posti arbetar just nu på ett utsläppsprogram för underleverantörer och transporter som utförs av underleverantörer ingår i målen för utsläppsminskning.
… transporterar den sista kilometern fossilfritt och redogör för hur det har gått till. Posti är verksamt i hela Finland och arbetar kontinuerligt för att minska utsläppen från transporter. Den sista kilometern av leveranserna är redan delvis fossilfri i storstäder. Totalt transporterades över tio miljoner paket fossilfritt förra året. I stamtrafiken har Posti Finlands största fordonspark som går på flytande biogas.
… använder 100 % fossilfri el. All el som Posti använder i Finland och Sverige är 100 procent fossilfri.
… har fått ett hållbarhetsbetyg av EcoVadis eller annan aktör. Världens ledande aktör inom utvärdering av företagsansvar EcoVadis utgår från internationella kriterier för företagsansvar i sin utvärdering. Utvärderingen övervakas av en internationell vetenskaplig kommitté. Posti har fått Platinum-betyg av EcoVadis, vilket innebär att företaget hamnar bland de högsta procenten i världen bland de företag som utvärderats.
… är engagerad i hållbarhetsmålen och berättar hur. FN:s mål för hållbar utveckling syftar till exempel till att utrota fattigdom, minska ojämlikhet och säkerställa hållbara konsumtions- och produktionssätt fram till 2030. Målen gör det möjligt för företag att sätta upp egna mål som är i linje med internationellt godkända mål.
… visar sitt åtagande om att begränsa miljöpåverkan genom ISO 14 001-certifiering. Certifieringen stödjer företaget i hanteringen av miljöpåverkan och visar att det tar höjd för denna påverkan och integrerar miljöaspekter i sin affärsstrategi. Postis ledningssystem är ISO 14 001-certifierat.
I vår guide till hållbar e-handel kan du läsa om hur du kan göra din e-handel mer hållbar.
Vill du veta mer om Postis hållbarhetsarbete? Läs mer här (på engelska).